Lucie Raijmakers (28 jaar) is een vrouw die weet wat ze wil. Ze is erg gedreven in haar werk en maakte in korte tijd al grote stappen bij VDL. Sinds januari 2018 werkt ze als hoofd van de afdeling werkvoorbereiding en engineering bij VDL Lasindustrie in Eindhoven. “Mijn ambitie is om door te groeien naar bedrijfsleider en misschien wel directeur.”

Lucie: “Techniek heb ik altijd al interessant gevonden. Het was dan ook niet gek dat ik werktuigbouwkunde ging studeren. De studie is erg breed, je kunt er alle kanten mee op. Maar na het derde jaar begon ik toch te twijfelen, juist omdat het zo breed is wist ik niet precies meer wat ik wilde. Ik heb toen besloten om een tussenjaar te doen en ben aan de slag gegaan als assistent filiaalmanager bij Halfords. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Maar toen kwam ook het besef dat ik wel verder wilde studeren.”

Menselijke kant

Na diverse open dagen te hebben bezocht, bleek de studie werktuigbouwkunde toch de juiste keuze. “Met werktuigbouwkunde kun je zien wat je maakt en dat vind ik mooi. Door mijn tussenjaar ben ik er wel achter gekomen dat de commerciële, bedrijfskundige kant van werktuigbouwkunde me beter ligt dan de harde techniek. Het menselijke aspect vind ik interessant. Deze rol ligt me ook goed. Wanneer we bijvoorbeeld moesten samenwerken in projecten dan was ik vaak projectleider. In het derde jaar koos ik dan ook voor de minor ‘managen in de praktijk’ en in het vierde jaar deed ik diverse vakken van bedrijfskunde. Daarnaast heb ik een jaar in het bestuur van de studievereniging gezeten. Al met al een mooie basis voor mijn werk nu.”

Introductie bij VDL

Een excursie bij VDL Lasindustrie was voor Lucie de eerste kennismaking met VDL. “Ik liep rond in de fabriek en riep: ‘Wat is dat magazijn een puinhoop hier zeg!’. Die opmerking werd gehoord en leidde uiteindelijk tot mijn bachelor onderzoek. Ik heb een half jaar op het bedrijfsbureau bij VDL Lasindustrie gezeten en mijn onderzoek gedaan over het optimaliseren van interne logistieke handelingen. Daarnaast mocht ik direct een aantal projecten begeleiden.” Een afstudeerproject volgde en uiteindelijk ook een vaste baan bij VDL Lasindustrie. “Ik begon op de afdeling werkvoorbereiding waar ik projectbegeleiding deed. Ik pakte projecten al snel op, want ik kan er niet tegen als ik zie dat dingen blijven liggen. Door verschuivingen in de organisatie kreeg ik de kans om begin 2017 hoofd werkvoorbereiding en engineering te worden. Dat was wel wat ik in de planning had, maar dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht. Ik geef nu leiding aan zeven mensen, variërend van 25 tot 55 jaar.”

Je voelt dat VDL een familiebedrijf is aan de manier waarop collega’s met elkaar omgaan. Heel gemoedelijk, echt Brabants.

Werkvoorbereiding en engineering

Lucie: “De afdeling werkvoorbereiding en engineering is de schakel tussen verkoop en de fabriek. Wij moeten ervoor zorgen dat de productie goed loopt. Dat begint bij de engineers die meegaan naar de klant en vormgeven aan hun wensen. De werkvoorbereiders calculeren op basis daarvan de producten voor onze verkopers en stellen de specificaties op voor de productieafdeling. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een aantal mooie projecten, zoals het maken van fietsframes, onderdelen voor de busdivisie van VDL en verpakkingsframes voor MRI-scanners voor Philips. Mijn mooiste project tot nu toe vind ik de stadionstoelen voor PSV, omdat we daar alles zelf hebben gedaan: van engineering tot en met verkoop en plaatsing.”

Samenwerken

“Als leidinggevende ben ik vooral van het samenwerken. Je hebt ieders kwaliteiten nodig voor het beste resultaat. En iedereen is anders. De uitdaging is om bij ieder persoon de juiste manier te vinden om zijn of haar beste kwaliteiten naar boven te halen. Dat doe ik door bijvoorbeeld te kijken naar de werkverdeling, wie klaar is voor grote projecten, door vragen te stellen en door collega’s met elkaar te matchen als team voor een project. Het leukste aan mijn werk vind ik het verbeteren van hetgeen we al doen. Aan de hand van de rekenlijsten en productieplanning kan ik bijsturen. Hebben we voldoende uren ingezet of moet er werk worden uitbesteed? En ik heb contact met de klant over de planning. Dit alles maakt het werk heel afwisselend en soms ook chaotisch, maar ik hou er juist van om structuur te creëren in de chaos.

Goede werksfeer

“In mijn werk vind ik het belangrijk dat de sfeer goed is. Dat we er met z’n allen voor gaan. Je voelt dat VDL een familiebedrijf is aan de manier waarop collega’s met elkaar omgaan. Heel gemoedelijk, echt Brabants. Dat maakt VDL voor mij een mooie werkgever. Misschien kun je ergens anders meer verdienen, maar volgens mij moet dat het niet het uitgangspunt zijn. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. En wat dat betreft is er bij VDL van alles mogelijk als je jezelf maar laat zien en aangeeft dat je ambitie hebt. Dan zijn er bij VDL genoeg kansen en mogelijkheden!”