Mijn naam is Jeanne Knoop, derde jaars student bouwkunde met afstudeerrichting Bouwtechniek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik loop mijn verdiepende derdejaars stage bij adviesbureau Peutz te Mook. Mijn stagebegeleider is Senior Projectleider Tim Weekenstroo.

Tijdens het tweede jaar van de studie kwam ik in contact met Peutz. Vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werden excursies georganiseerd naar verschillende bedrijven uit de bouwsector. Ik had mij ingeschreven voor de excursie naar Peutz omdat ik het vak bouwfysica erg interessant vond en wilde weten hoe een toekomstige loopbaan binnen deze tak van de bouwkunde eruit zou zien. Tijdens de excursie hebben we een presentatie bijgewoond en een rondleiding gekregen. Dit zorgde voor een duidelijk beeld van de projecten waarbij Peutz betrokken is en de werkzaamheden die je verricht als (bouwfysisch)adviseur. Hierdoor werd voor mij duidelijk dat ik binnen de bouwfysica wilde gaan werken.

Op de 'bedrijvenmarkt' georganiseerd door de HAN heb ik wederom Peutz opgezocht en bij de stand ben ik in gesprek gegaan met een medewerker. Het gesprek heeft geleid tot een sollicitatie voor een stage. Inmiddels ben ik ruim drie maanden verder en heb ik het nog steeds erg naar mijn zin bij het bedrijf.

De werkdag begint voor mij om half negen 's ochtends en eindigt om kwart over vijf. Van half één tot kwart over één is het lunchpauze. In de pauze is het mogelijk een rondje te lopen (bijvoorbeeld op de nabij gelegen Mokerheide), televisie te kijken of een spelletje te spelen in Peutz 35 (pauze huis). Voor ieder wat wils. Voor mij is de pauze een moment van lichaamsbeweging, ontspanning en gezelligheid.

Mijn ervaring is dat je bij Peutz niet als nummertje maar als mens behandeld wordt.

Gedurende de dag werk ik voornamelijk aan mijn stageonderzoek. Het onderzoek betreft een literatuurstudie waarin de gegevens over de geluidwering van gebouwgebonden gevelschermen vanuit reeds verrichtten metingen gecategoriseerd worden. Het doel van het onderzoek is de bestaande gegevens over de gemeten geluidreductie van gebouwgebonden geluidswerende gevelschermen te analyseren, categoriseren en te bepalen welke meetmethode(n) de de gezondheid van de bewoner waarborgen.

Naast het onderzoek werk ik mee aan lopende projecten. Voorbeelden van producten waar ik aan werk zijn: rapporten voor de karakteristieke geluidwering van gevels, luchtdichtheidsmetingen met bijbehorende rapporten en praktijkmetingen voor de contact- en luchtgeluidsisolatie. Het is erg leerzaam om zowel theoretisch als praktisch bezig te zijn met het beantwoorden van een vraagstuk.

Als stagiair krijg je verantwoordelijkheid voor toebedeelde taken en ben je zeker geen koffiedrager. Dit ervaar ik zelf en hoor ik terug in gesprekken met de andere stagiairs. Veel is mogelijk bij Peutz. Binnen de gestelde kaders kan je zelf vorm geven aan de stage. Mogelijkheden zijn om te werken aan projecten binnen de verschillende afdelingen en/of zelf een intern onderzoek te starten vanuit een (al dan niet) bestaand vraagstuk.

Het hoofddoel van Peutz is het praktijkgericht adviseren van de opdrachtgever. Naast het hoofddoel is de filosofie van het adviesbureau om aan de ontwikkeling van de vakgebieden bij te dragen, de eigen kennis te vergroten, mee te werken aan cursussen en stageplaatsen ter beschikking te stellen. Vanuit deze filosofie biedt Peutz verschillende mogelijkheden aan om te groeien. Dit kan bijvoorbeeld door bij verschillende afdelingen te werken binnen het bedrijf of cursussen (zowel intern als extern) te volgen. Een collega volgt op dit moment de Hogere Cursus Akoestiek.

Mijn ervaring is dat je bij Peutz niet als nummertje maar als mens behandeld wordt. Dit blijkt onder andere uit de doorgroeimogelijkheden die het bedrijf aanbiedt. De bedrijfsstructuur is vlak. De directie is benaderbaar, staat open voor feedback en betrekken de medewerkers. Door het organiseren van een discussie sessie over de energietransitie met alle medewerkers werden zij bijvoorbeeld betrokken bij het opzetten van een duurzaamheidsvisie voor het bedrijf.

Ook op de vloer heerst een gemoedelijke sfeer en de deuren staan altijd open. Dit maakt het laagdrempelig om bij een collega binnen te stappen met een vraag. De werksfeer zorgt ervoor dat kwalitatief hoog, snel en efficiënt gewerkt kan worden.

Al deze punten maken dat ik met plezier naar mijn stage ga. In juni loopt mijn stage ten einde. Echter ben ik nog niet klaar bij Peutz. Komende zomer zal ik projectwerk gaan verrichten bij verschillende afdelingen op de locatie Mook en daaropvolgend starten aan mijn afstudeerstage bij de afdeling brand. Ik kijk ernaar uit mijn loopbaan voort te zetten bij Peutz.