Hi! Ik ben Daniëlle Buisman, 18 jaar en stagiaire bij Lomans Totaalinstallateur in Amersfoort. Ik studeer Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van deze opleiding. Van dit jaar is een half jaar bestemd voor een stage waarbij je een eigen opdracht mag uitvoeren en uiteindelijk een adviesrapport oplevert.

Over Lomans

Lomans is een ontwerpend totaalinstallateur met 100 jaar ervaring en ruim 300 medewerkers, verdeeld over twee vestigingen. Dit familiebedrijf verzorgt de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en brandmeld- en beveiligingsinstallaties in gebouwen. Lomans werkt met autonome klantenteams, wat inhoudt dat het team bestaat uit verschillende specialisten die nodig zijn om het project te realiseren. Denk hierbij aan projectleiders, projectcoördinatoren, adviseurs, calculators, engineers, BIM-modelleurs en monteurs. Zo kan hetzelfde team van begin tot eind bij een project betrokken blijven.

Hoe ben ik bij Lomans terecht gekomen?

Op Facebook plaatste ik een oproep voor een stageplek. Mijn vriend werkt bij Lomans en een van zijn collega’s reageerde op mijn oproep. Hij bracht mij in contact met een P&O adviseur, waarna ik op gesprek ben gegaan. Samen met Lomans heb ik toen gekeken naar de verschillende opdrachten die er waren en welke het beste aansloot bij mijn opleiding en eigen interesses. Het eerste wat mij opviel toen ik binnen kwam lopen was de fijne sfeer. Deze heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik ‘ja’ heb gezegd tegen de opdracht en Lomans.

Opleidings- en doorgroeimogelijkheden bij Lomans

Lomans biedt vele mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Voor HBO- en WO-studenten liggen de doorgroeimogelijkheden voornamelijk in de management- en staffuncties. MBO-studenten groeien vaak door van monteur naar hoofdmonteur of projectleider.

Om deze doorgroei mogelijk te maken, biedt Lomans opleidingen en (opfris)cursussen aan. Via BBL- en BOL-trajecten begeleidt Lomans daarnaast ook veel stagiairs en leerling monteurs. Er is veel persoonlijke aandacht en Lomans wil er echt voor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek zit, zodat ieders talenten benut worden en de medewerkers energie krijgen van hun werk. Plezier en uitdaging in het werk zijn belangrijke uitgangspunten.

Bij Lomans is het erg belangrijk dat iedereen elkaar aanspreekt op positief gedrag, maar elkaar ook eerlijke feedback geeft.

De bedrijfscultuur van Lomans

Lomans is een echt familiebedrijf. Inmiddels is de vierde generatie Lomans werkzaam in het bedrijf en zijn er ongeveer 20 medewerkers met familiebanden met andere collega’s. Er hangt een fijne, informele sfeer en iedereen heeft tijd voor elkaar. Als vrouw in een technisch bedrijf ben je in de minderheid, maar bij Lomans wordt iedereen serieus genomen en wordt er goed naar je geluisterd.

Bij Lomans is het erg belangrijk dat iedereen elkaar aanspreekt op positief gedrag, maar elkaar ook eerlijke feedback geeft. Er wordt van iedereen een ‘kampioensmentaliteit’ verwacht. Benieuwd wat dat inhoudt? Bekijk hier de video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=65&v=bHOkoG8OWPg.

Verder is er een actieve personeelsvereniging die regelmatig leuke uitjes organiseert. Ook is er elke vrijdagmiddag een borrel in onze eigen kroeg. In deze kroeg worden ook regelmatig feestjes gegeven en pubquizzen en andere leuke evenementen georganiseerd.

Mijn stage bij Lomans

Voor mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar de retourstroom van bouwmaterialen bij Lomans. Deze was niet inzichtelijk en Lomans wilde deze graag in kaart gebracht en geminimaliseerd hebben. Tijdens dit onderzoek heb ik me gericht op het magazijn en de leveranciers. Door veel gesprekken te voeren met medewerkers en door monteurs op te zoeken op bouwprojecten heb ik veel informatie verzameld, om zo de belangen van de medewerkers te kunnen behartigen. Tijdens mijn stage heb ik bij Lomans een zomerbaan aangeboden gekregen om te helpen met de implementatie van mijn eigen advies, waar ik ontzettend veel zin in heb. Mijn opleiding stopt namelijk bij het schrijven van een adviesrapport en gaat verder niet in op de implementatie van dit advies. Bij Lomans heb ik de kans gekregen om toch ervaring op te doen met het implementeren van een oplossing, wat ik juist het leukste onderdeel vind. Dit laat ook weer de doorgroeimogelijkheden bij Lomans zien.

Wat het voor mij zo ontzettend leuk maakt om bij Lomans te werken is de informele sfeer die er hangt en de vrijheid die ik krijg.

Een gemiddelde werkdag bij Lomans

Bij Lomans heb ik de functie Stagiaire Continu Verbeteren gekregen. Lomans was al bezig met meerdere verbetertrajecten en hier kon ik mooi bij aansluiten. Elke werkdag is anders. De ene dag begin ik op kantoor met een afspraak, de andere dag ben ik in het magazijn te vinden en weer een andere dag begin ik met een bouwbezoek. Het wordt namelijk gestimuleerd om veel bij verschillende projecten te gaan kijken, zodat ik een beeld krijg van de werkzaamheden van Lomans en tegelijkertijd mijn gezicht kan laten zien aan de monteurs. Deze variatie zorgt voor diverse interessante uitdagingen.

Ik heb de vrijheid om mijn dagen naar wens in te delen. Je mag bij Lomans tussen 7 en 9 uur ’s ochtends beginnen. Sommige collega’s beginnen graag om 7 uur, zodat ze op tijd naar huis toe kunnen. Anderen beginnen wat later, zodat ze bijvoorbeeld hun kinderen naar school kunnen brengen. Zo kan iedereen de dag zelf indelen zoals dat voor hen het handigst is.

Wat wel vast staat, is mijn wekelijkse overleg met mijn bedrijfsbegeleidster. Tijdens dit overleg bespreken we de week en de planning. Ook kan ik het altijd aangeven als ik hulp nodig heb en is er gelegenheid om samen te sparren.

Waarom heb ik het zo naar mijn zin bij Lomans?

Wat het voor mij zo ontzettend leuk maakt om bij Lomans te werken is de informele sfeer die er hangt en de vrijheid die ik krijg. Ik ben vrij om mijn dagen zelf in te delen. Zo mag ik op bouwbezoek wanneer ik dat wil en mag ik mijn afspraken en gesprekken zelf inplannen.

Ook de collegiale en open sfeer die er hangt is erg bepalend. Zo is er een vast lunchmoment waarop iedereen vrij is om met een groep een rondje te gaan lopen, of gezamenlijk in de kantine te lunchen. Op deze manier spreek je weer collega’s die je anders niet zo vaak ziet.

Om het even kort samen te vatten: Lomans is een ontzettend fijn familiebedrijf. Er hangt een ontzettend fijne sfeer en iedereen is erg collegiaal. De persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat iedereen het beste uit zichzelf wil halen en dat draagt bij aan ontzettend gemotiveerde medewerkers.

Meer weten?

Neem dan eens een kijkje op de website: www.lomans.nl